ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Είναι η ιατρική ειδικότητα που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στην ανάγκη να λύσει προβλήματα που ανέκυψαν από τον πόλεμο και τους τραυματισμούς.

Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη ''πλάθω'' δηλαδή ''δίνω μορφή'' κι όχι εσφαλμένα από το ''πλαστικό'' σαν υλικό.

Η Πλαστική Χειρουργική έχει τέσσερα μεγάλα πεδία ενασχόλησης. Το πρώτο η Επανορθωτική Χειρουργική που στόχο έχει να επανορθώσει ό,τι έχει υποστεί βλάβη στο ανθρώπινο σώμα είτε από τραυματισμούς ή από παθήσεις ή από κακή ανάπτυξη (συγγενείς παθήσεις).

Η Αισθητική Χειρουργική είναι το δεύτερο γνωστό πεδίο της Πλαστικής Χειρουργικής και στην ουσία είναι επανορθωτική χειρουργική.Βελτιώνουμε απλώς ο,τι ο χρόνος επηρέασε.

Ακολουθεί κατόπιν η θεραπεία των εγκαυμάτων από τη στιγμή που συμβαίνουν μέχρι την πλήρη αποθεραπεία και την αντιμετώπιση των ουλών και την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκαυματία. Τέλος,δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η ενασχόληση του Πλαστικού Χειρουργού με παθήσεις και τραύματα της Άκρας Χειρός. Η ενασχόληση με τη συγκεκριμένη περιοχή απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση και κατα το δυνατόν λεπτή χειρουργική προσέγγιση.